sábado, 29 de septiembre de 2007

Una entitat no vol que els musulmans resin descalços al poliesportiu de Llefià


L'Ajuntament lamenta l'actitud de la Unió de Bàsquet i recorda que la celebració no crea problemes

SARA MUÑOZ ISABEL MARTÍNEZ. Badalona (El Punt)

La Unió de Bàsquet de Llefià, l'entitat que habitualment fa servir el poliesportiu del barri, s'oposa obertament al fet que la comunitat musulmana celebri el ramadà a aquesta instal·lació. La Unió de Bàsquet, que divendres va mantenir una reunió molt tensa amb els representants de l'Ajuntament, al·lega que els musulmans «resen descalços sobre el parquet que unes hores més tard fan servir els nens que juguen a bàsquet». Tant el regidor de Ciutadania i Convivència com el regidor delegat de Llefià han recordat que la comunitat musulmana té dret a resar i que ja fa molts anys que celebra el ramadà a aquesta instal·lació sense problemes.

Un any més, part de la comunitat musulmana de Badalona celebra el ramadà al poliesportiu de Llefià. S'hi concentraran un total de cinc divendres. Els musulmans fan servir aquesta instal·lació des de finals dels any vuitanta i mai hi ha hagut problemes. Aquest any, però, la directiva de la Unió de Bàsquet Llefià (la fusió de la Ronda i el Pere de Tera) i un grup de pares i mares de l'entitat han mostrat la seva oposició al fet que la instal·lació es faci servir per celebrar el ramadà. Es queixen que la comunitat musulmana «resa descalça i sense protegir el parquet» tot i que, hores després, expliquen, «els nens del club fan servir les pistes». L'entitat esportiva no està d'acord amb aquesta pràctica tot i que tenen entès, tal com han indicat, que «es neteja el poliesportiu quan acaben de resar». L'Ajuntament ha confirmat que una brigada de neteja, pagada pels musulmans, hi va a netejar quan s'acaben les oracions.

D'altra banda, l'assemblea de la Unió de Bàsquet es queixa que «tots els actes que tenen relació amb els immigrants se celebren a Llefià» (a Artigas també s'hi fa la celebració del ramadà), alhora que reclama que el poliesportiu «s'utilitzi exclusivament per a actes de caire esportiu». Es dóna el cas, però, que l'AV de la Ronda, d'on ha sorgit el club de bàsquet, celebra part de les festes a aquest poliesportiu. «Però protegim el parquet amb lones», subratllen.

Els veïns van exposar divendres tots aquests arguments als representants del consistori, en una reunió marcada per la tensió i en què també van sorgir qüestions com la inseguretat i l'incompliment dels horaris comercials. La trobada va acabar sense acord i amb l'amenaça dels veïns d'organitzar una protesta.

El regidor de Ciutadania i Convivència, Josep Pera (CiU), entén «el malestar que hi ha entre el veïnat per alguns problemes de convivència», però matisa que aquest fet «no justifica l'oposició a la celebració del ramadà, que sempre s'ha fet sense generar cap conflicte». Pera recorda als veïns que l'Ajuntament «no pot negar l'ús d'un poliesportiu durant les hores en què està lliure», així com que aquestes instal·lacions, arreu del país, «tenen altres usos que no són merament l'esportiu». El regidor fa una aposta per mantenir el diàleg viu i reclama al veïnat «un vot de confiança per actuar sobre els aspectes que de veritat causen malestar».

El regidor del districte cinquè, Pablo Hernán (PSC), es mostra en una línia similar i assegura que el consistori «ha posat mitjans perquè no hi hagi aglomeracions ni problemes de neteja». Hernán indica que les diferències de criteri «són acceptables en un país democràtic», però matisa que «la normativa s'ha de complir i la comunitat musulmana té dret a fer ús del pavelló». El regidor socialista s'ha mostrat disposat a «seguir parlant i trobar una solució a la diferència de criteris».

La celebració del ramadà a Llefià té el suport de l'altra associació de veïns propera al poliesportiu: Sant Joan de Llefià-Gran Sol.

1 comentario:

Perspectivas dijo...

Desde el Centro de las Culturas de Badalona manifestamos nuestro apoyo a la comunidad musulmana que tiene el legítimo derecho a manifestar y practicar su fe como cualquier otra comunidad religiosa.

Aprovechamos para recordar que es obligación del gobierno de Badalona facilitar las condiciones para que cualquier comunidad religiosa significativa pueda expresar su religiosidad. En el caso de los musulmanes, es evidente que son necesarios en nuestra ciudad varios centros religiosos o mezquitas.

Denunciamos que este incumplimiento de su responsabilidad sólo sirve para acentuar las diferencias y el malestar entre vecinos que profesan diferente cultura y religión.

Exigimos que el ayuntamiento deje de tirar pelotas fuera y garantice el derecho a rezo y la convivencia pacífica de los ciudadanos.

Comparte

Bookmark and Share