miércoles, 26 de marzo de 2008

Solidaritat amb el poble tibetà i una sortida vàlida per a tota la humanitat

Davant els esdeveniments d'aquestes setmanes al Tibet, les Regionals Humanistes i tots els humanistes d'Europa, Àsia, Amèrica Llatina i Amèrica del Nord condemnen la violència i la repressió sagnant per part del règim de la República Popular de la Xina, contra els manifestants de Lasa i moltes altres ciutats tibetanes.

Estem davant d’esdeveniments anàlegs a la repressió violenta desencadenada a Birmània contra els monjos budistes i la població desarmada, amb morts, ferits i "tancament" de tota forma d'informació interna i internacional.

Alhora, denunciem la política d’ EE.UU. i dels grups armamentistes, propers al President Bush, de fomentar, per interessos particulars, arreu del món, accions de secessionisme i desestabilització entre poblacions, intentant arrelar-se en sentiments profunds d'identitat nacional com en Kosovo i Sèrbia o a Palestina i Israel o bé fomentant una divisió per interessos econòmics com succeeix a Bolívia.

No serà la veu dels polítics interessats en la divisió i l'enfrontament la que pugui obrir futur en aquest moment difícil.

La qüestió fonamental és la defensa de les arrels històriques de cada poble, és el reconeixement del dret a practicar les pròpies creences, religions i cultures però, sobretot, és donar una sortida diferent i vàlida com a exemple per a tota la humanitat.

La separació d'una nació o d'una regió pot tenir sentit si els codis, les accions, les intencions, no van cap a formes d'aïllament o de regressió, a formes antigues, sinó en la direcció cap a la humanització de les relacions entre els pobles, cap al real reconeixement de les diversitats, cap a la real integració entre les cultures, les nacions i les regions que volen representar les avantguardes en la formació de la Nació Humana Universal.

Per iniciar un procés realment nou és necessària la via de la no-violència però això necessita una cultura projectada cap al futur, una mirada de l'ésser humà sense discriminació entre races, amb iguals oportunitats entre homes i dones, sense castes ni classes socials, una mirada capaç de prioritzar el procés per sobre l'interès polític immediat.

Com a humanistes demanem als governs i a líders de les faccions oposades que s’asseguin per escoltar les diferents necessitats i propostes i, entre la visió centralista i la nacionalista, intentar una sortida diferent, intentar una sortida amb una visió "humanista”.

Necessitem nous elements interpretatius per comprendre la complexitat dels fenòmens socials actuals, necessitem la paciència històrica per obrir aquest diàleg tan important i urgent per a tota la humanitat. Per això els humanistes, a través dels Portaveus Regionals o d'una delegació internacional de les regions (Europa, Amèrica del Nord, Amèrica Llatina i Àsia), ens proposem per recolzar com a mediació cultural entre el govern xinès i els líders tibetans.

Sense aquest diàleg i aquesta perspectiva de construcció, les mateixes relacions internacionals entre Xina, EE.UU., Rússia i Europa i els seus mesquins interessos, podrien produir un xoc irreversible.

Aquí no estan en discussió les Olimpíades sinó la possibilitat de donar una resposta coherent a tota la humanitat. Aquí estem amb la humilitat i l'esperança, junts amb tots els constructors de nova humanitat no-violenta.


Giorgio Schultze Portaveu Europeu del Nou Humanisme
Tomás Hirsch Portaveu de l'Humanisme per a Llatinoamèrica
Sudhir Gandotra Portaveu del Nou Humanisme a Àsia-Pacífic
Chris Wells Portaveu del Nou Humanisme per a Amèrica del Nord
23 de març 2008

No hay comentarios:

Comparte

Bookmark and Share