domingo, 29 de noviembre de 2009

Milers de musulmans celebren la festa del xai al Barcelonès Nord

Uns cinc mil fidels participen en els actes religiosos a Badalona

Font: El Punt 28/11/09 02:00 - Badalona - m. m.

Milers de musulmans es van aplegar ahir a Badalona i Santa Coloma de Gramenet per celebrar la festa del xai en diversos punts dels dos municipis. Les comunitats musulmanes de Badalona van celebrar els actes religiosos al poliesportiu de Montigalà, on es van aplegar uns dos mil fidels, i la pista esportiva de la plaça Camarón de la Isla, a Sant Roc, on n'hi va haver uns tres mil. A Santa Coloma, els musulmans es van aplegar al pavelló esportiu del Raval i a l'oratori situat al parc de Can Zam.

La festa de l'Aïd al-Kabir, coneguda també com la festa del sacrifici del xai, és el punt culminant del pelegrinatge a la Meca i una de les grans festes del calendari musulmà. Per aquest motiu milers de persones de les comunitats musulmanes del Barcelonès Nord s'apleguen cada any per fer la celebració dels actes religiosos que precedeixen l'àpat.

Aquest any Badalona ha fet la celebració al poliesportiu de Montigalà, organitzada pel col·lectiu Amics-Al-furqan, on s'han aplegat unes dues mil persones, i a les pistes esportives de la plaça Camarón de la Isla, on l'entitat islàmica Camí de la Pau ha comptabilitzat uns tres mil fidels.

El regidor de Ciutadania i Convivència, Josep Pera (CiU), assegura que es tracta d'un esdeveniment «del tot consolidat» i hi afegeix que el fet que les convocatòries es facin als barris de Sant Roc i Montigalà «facilita l'accés de fidels d'altres poblacions properes que se sumen a la festa».

També a Santa Coloma

Els musulmans que viuen a Santa Coloma també van celebrar ahir al matí la festa del xai, la més important després del ramadà. La celebració va començar a primera hora del matí amb la tradicional pregària –anterior a l'àpat– i va aplegar centenars de musulmans a dos punts de la ciutat: el pavelló esportiu del Raval i l'oratori del parc de Can Zam. Després, molts se'n van anar cap als escorxadors per sacrificar l'animal i repartir-ne les peces entre familiars i amics en un àpat posterior. La jornada va transcórrer sense incidents.

La crisi es fa notarm. m Tot i l'afluència massiva de fidels a les convocatòries de Sant Roc i Montigalà, els líders de les comunitats religioses d'origen pakistanès i magribí asseguren que la crisi es nota en aquests col·lectius i per això hi ha moltes persones que han optat per marxar de Badalona cap a altres llocs on és més fàcil trobar feina. Umair Dar, de l'entitat cultural islàmica Camí de la Pau, explica que moltes persones de la comunitat pakistanesa de Badalona s'han desplaçat cap a França: «Aquí la majoria eren paletes i amb la crisi s'han quedat a l'atur i a França és més fàcil trobar feina en el sector de la construcció.» Dar hi afegeix que n'hi ha d'altres que a hores d'ara són a València per participar en la campanya de la recollida de la taronja. Abdelkrim Latifi, de l'entitat islàmica Al-furqan, manté que l'atur també es nota força entre la comunitat magribina.

No hay comentarios:

Comparte

Bookmark and Share